Menu

Ett annat Sverige…

Det Sverige där Knut Oscar föds 1832 är ett land vi skulle ha svårt att känna igen. Kanske var läget i landet som allra värst före 1809 års statskupp. Snart börjar den långsamma klättringen mot relativt välstånd och demokratiska reformer. Men dit är det ännu långt. Alkoholism är den vanligaste dödsorsaken bland män, som har en förväntad livslängd på mellan 40 och 50 år. Spädbarnsdödligheten är ännu hög. Epidemier som rödsot och kolera tar många liv. Men just det faktum att allt fler barn överlever gör att befolkningsmängden börjat öka stadigt och vid seklets mitt inleds den stora utvandringen till främst Amerika, som även Knut Oscar, hans mor och unga hustru Charlotta ska bli en del av.

Det som gör Knut Oscar till en så fascinerande person är att han har en förmåga att hela tiden befinna sig där det händer, såväl i Sverige som senare i USA och småningom i Sverige igen. När familjen på 1830-talet flyttat till en adress vid Brända Tomten i Gamla stan bor man grannar med flera av de judiska familjer som etablerat sig i staden som handlare och affärsmän. Sommaren 1838 utbryter de så kallade Crusenstolpekravallerna, som till en början är ett försvar för yttrandefriheten; författaren och skandalskrivaren Carl Magnus Crusenstolpe har arresterats för att ha uttryckt sig förgripligt om kung Carl XIV Johan och skulle nu föras från Stockholms rådhus till Vaxholms fästning, vilket stora grupper vill förhindra. Två demonstranter sköts av militär och flera skadades vid sammandrabbningar på Söder i juli.

I augusti vaknade oron i staden igen med stenkastning mot fönstren hos stadens judiska invånare. Att det är en regelrätt antisemitisk kampanj på gång framgår av dokument från tiden: överståthållaren i Stockholm fruktar ett ”försök att mot judarna i staden anställa med överläggning utförd förföljelse”.

Det sker också kvällen den 19 september, då en samordnad attack mot Gamla stans judiska familjer inleds, särskilt mot judiska församlingens ordförande Lamm.  Man vandaliserar deras hem, men hittar ingen att mörda, då alla tilltänkta offer varnats och lämnat staden. Aftonbladet skriver att ”hopen tydligen utsett den judiska församlingens mest aktade medlemmar till sina offer.” flera medlemmar i församlingen var bosatta i kvarteret Cassiopeia, där även familjen Brundin, som Knut Oscar hette då, bodde in mot gården. Den sexårige pojken måste blivit vittne till vad som skedde.

Tio år senare, under ”Revolutionsåret” 1848, utbryter nya kravaller i Stockholm. Efter februarirevolutionen i Paris och utropandet av den Andra republiken startade liknande oroligheter i Stockholm, och den 19 mars spreds upprop med krav på ”Död åt kungen” och införandet av republik på gatorna. Kavalleri och livgarde kallades in och sammanstötningarna i Gamla stan ledde till att militären sköt 18 demonstranter.

Knut Oscar är nu rekryt på Skeppsholmen; därute hålls de meniga i isolering och får inte veta vad som sker på andra sidan vattnet. Men hans föräldrar befinner sig mitt i malströmmen i sitt hem på Själagårdsgatan. Och hans bror Fredrik, som tagit värvning vid Livgardet, hör till dem som kallas in för att slå ned upproret. Det uppstår tumult, skottlossning och stenkastning på Stora Nygatan och när lugnet sänker sig ligger de döda och skadade kvar på stenläggningen.

Det är efter Fredriks död 1848 som Anna, brödernas mor, bestämmer sig för att bryta upp. I husförslängden står bara ”Bortviken från mannen 1848. Hon lärer vistas i Newyork.”
Att en fattig arbetarklasskvinna kunde lämna allt bakom sig och vid denna tid ta sig över Atlanten på egen hand är både gåtfullt och storartat.  Hon måste ha haft stöd av någon okänd; Anna Hed Persdotter hade rört sig i tidiga, och då förbjudna, frikyrkokretsar kring metodistpredikanten George Scott, och i samma grupper fanns också en del mer välbeställda troende. Kanske fick hon ekonomisk hjälp att bryta upp från ett helvetiskt äktenskap och ge sig av. Men hon visar vägen för Knut Oscar och hans unga hustru Charlotte som sex år senare följer efter.

(Visited 284 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply