Romanen “Översten” har nyss kommit ut och recensionerna börjar redan droppa in. Vi lägger upp dem här så fort vi fått tillgång till dem.
Oerhört rik roman om svensken som stred i amerikanska inbördeskriget
“…som alla goda romaner, har ”Översten” något att säga sin samtid. Romanen visar på rasismens härjningar i 1800-talets Amerika och på vikten av de goda krafter som, i Guds eller andra övertygelsers namn, bekämpade dem. Men den kampen är inte vunnen. Den pågår, högst påtagligt, fortfarande i USA.”
Stefan Eklund, Dagens Nyheter.
Larsmo ställer sig på de fattiga utvandrarnas sida.
“Ola Larsmo besitter en imponerande förmåga att på allvar placera sig, och läsaren, i slitna trånga kyffen där man inte kan stå rak….och på något vis är han där, på deras sida, de som med nöd och näppe överlever.”
Ricki Neuman. SvD
Gripande om en ovanlig människa
Man kan lugnt säga att Knut Oscar Broady, född Brundin i nådens år 1832 i Uppsala, var en ovanlig man. Han var det i sin tid och han skulle vara det även idag. På något sätt tillhör han de där maskrosbarnen som trots mycket tuffa omständigheter lyckas ta tillvara sina till synes smått omöjliga tillfällen och höja sig över svårigheterna. Och dessutom bevara och tillskansa sig en djupt rotad humanism och människokärlek…Ola Larsmo gör honom i högst grad levande i ”Översten”.
Björn G Stenberg, Upsala Nya Tidning